Ciasto, które już dawno miało się tu pojawić, a swoją premierę ma dopiero dzisiaj
Nazywa się NIC. Ciasto nic.
Ja mówię na nie niby nic, a jednak :)
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka kakao
- 3 jablka
- bakalie (według uznania - u mnie tylko orzechu włoskie, można sparzyć wrzątkiem, żeby zmiękły)
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Wlewamy olej i dalej ucieramy. Do masy dodajemy kakao i mąkę.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Następnie wrzucamy bakalie, co kto lubi :)
Wszystko razem mieszamy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli lubicie takie jesienne smaki (orzechy i jabłka mmmm), to zapraszam do pieczenia!
Zanotuję do swojego zeszytu kulinarnego:D
OdpowiedzUsuńmoże się kiedyś przyda.. :)
http://sarenkowa.blogspot.com/
Koniecznie! Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne!
UsuńMmmmm, pycha, ale narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, podwójna porcja dla Was :)
UsuńWracam po całym dniu pracy, jestem padnięta, głodna i mam ochotę na coś pysznego! Ten wpis to wielkie kuszenie!
OdpowiedzUsuńTaki był mój cel! :)
Usuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńI znowu mi smaka narobiłaś, muszę zrobić w wolnej chwili ;)
OdpowiedzUsuńWykonanie zajmuje naprawdę chwilkę, więc polecam :)
UsuńWolę jeść, piec nie umiem...
OdpowiedzUsuńJa dopiero się uczę, stąd same nieskomplikowane przepisy :)
OdpowiedzUsuńA jeść to chyba każdy lubi! ;)
Dziś mój dzień jako przykładnej żony i pani domu :-)Właśnie przyjechały do mnie wszystkie potrzebne składniki i zabieram się do robienia Twojego ciasta.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Koniecznie daj znać czy Wam smakowało :)
UsuńWyszedł i smakuje :-) Tyle, że przepis trochę spersonalizowałam :-) Minimalna ilość cukru, za to dużo skórki pomarańczowej. Dzięki za recepturę :-)
Usuńślinka mi cieknie:D
OdpowiedzUsuńa dlaczego 'ciasto nic'?
Bo składniki takie nijakie, żadnych mas, budyniu, smarowańców, przekładańców :) Takie coś z niczego :)
UsuńChyba jutro spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńGenialne w swojej prostocie! A niedawno zrobiłam to z mikrofalówki, tylko bez kakao - było super! ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie! Chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
w wolnej chwili zapraszam do mnie :)